Anita Jhingoer

Heldin een cursus speciaal voor vrouwen

Rotterdam, stiekem wel de mooiste stad van Nederland. En Rotterdammers, die laten elkaar niet in de steek, toch? Maar wat als dit niet vanzelfsprekend is en je in geval van nood geen sociaal vangnet hebt? Dan kan een noodsituatie nóg ingrijpender worden. Met het project “Heldin” helpt het Rode Kruis Rotterdam Rijnmond de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen van vrouwen te versterken, zodat zij kunnen handelen in noodsituaties. Ze leren zichzelf en anderen te helpen en een netwerk op te bouwen waarop ze kunnen terugvallen.

Wat is Heldin?

Heldin is een training voor vrouwen in een kwetsbare positie voor wie een noodsituatie een verhoogd risico met zich meebrengt. Denk hierbij aan vrouwen met een migratieachtergrond die de Nederlandse taal niet goed beheersen, of bijvoorbeeld aan vrouwen die van zeer weinig geld moeten rondkomen. Vaak schamen zij zich hiervoor, waardoor zij zich afzonderen van de maatschappij en maar weinig sociale contacten hebben. In een noodsituatie durven en kunnen ze daardoor moeilijk om hulp vragen, waardoor hun situatie vaak verder verslechtert.

In de basis is Heldin een EHBO-training, maar de cursus brengt de deelneemsters nog veel meer. Ze leren een netwerk op te bouwen, zichzelf beter kennen en zien hoe het komt dat ze geen hulp aan anderen durven te vragen of te geven. Aan het einde van de training is Rotterdam weer een aantal zelfverzekerde vrouwen rijker. Vrouwen die steviger in hun schoenen staan en die bovendien uitstekend eerste hulp kunnen verlenen als een ongeval zich voordoet. Door te investeren in de moeder, investeer je in haar hele gezin. Zo werkt de investering door op alle volgende generaties en leidt deze tot duurzame verandering.

Wat u kunt doen

Het organiseren van de trainingen kost geld. De deelneemsters betalen zelf €5,-. Hierdoor is de aanmelding minder vrijblijvend en investeren ze in zichzelf. Maar deze bijdrage is niet kostendekkend. Omdat de vrouwen die tot de doelgroep behoren vaak weinig te besteden hebben, willen we hen geen hoger bedrag in rekening brengen. We hopen daarom op uw steun door middel van een financiële bijdrage. Met uw donatie levert u een bijdrage aan een nog mooier en zelfredzamer Rotterdam. Aan een stad waar zij hun eigen boontjes kunnen doppen, maar ook in staat zijn om een ander te helpen. Hierdoor past het project goed in een MVO-beleid. Het Rode Kruis beschikt daarnaast over een ANBI-status. Uw donatie is daardoor fiscaal aftrekbaar.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita Jhingoer, projectleider Heldin, via ajhingoer@redcross.nl

01/10/2020
12:50

Anoniem

Bekijk alle